HoloLens volgende digitale stap

12 januari 2017 - Dit is Werken bij BAM! / Kennis / Interviews / Projecten / Organisatie / Techniek

BIM Center verkent de mogelijkheden van wearables voor bouwproces en onderhoud.

Met de introductie van de Microsoft HoloLens op de bouwplaats zet BAM een volgende, zij het nog verkennende, stap op het gebied van digitaal bouwen. Met de speciale bril is het mogelijk holografische afbeeldingen zichtbaar te maken in het blikveld van de gebruiker. ‘Een zeer handig hulpmiddel dat ons helpt faalkosten terug te brengen’, zegt Nico van Santen.

De meewerkend voormand van BAM Bouw en Techniek regio Midden heeft, samen met collega Dinus Heikoop, op het project Trappenburgh in Utrecht de HoloLens voor het eerst in de praktijk getest bij een gesimuleerde metalstud scheidingswand. Beide ervaren timmerlieden toonden zich na afloop positief en zien zeker toekomst voor de bril. ‘Het was opvallend hoe snel het tweetal zich het systeem eigen maakte’, zegt een enthousiaste projectorganisator Robert van Kesteren. ‘Niet alleen bij montage-activiteiten, ook bij opnames en bij het uitzetten van ankers bijvoorbeeld kan de bril handig zijn.’

Het initiatief voor de verkenning naar de toepassingsmogelijkheden van de HoloLens komt van het BIM Center van BAM Advies & Engineering. Robin van Esch en Jesse Mom van het BIM Center demonstreerden de bril voor het eerst tijdens de BIM Construction Week in Londen, waar BAM Construct UK zich presenteerde als koploper op het gebied van virtueel bouwen.

Toepassing HoloLens
Smartscreen-demonstratie tijdens de Digital Construction Week in Londen, met Dinus Heikoop en Nico van Santen die de HoloLens toepassen op project Trappenburgh 

 

Wearables

Van Esch: ‘Door gebruik van BIM is de vraag naar informatie van de bouwplaats en onze klanten veranderd. De traditionele bouwtekening wordt steeds vaker vervangen door een (digitale) montagehandleiding, waarin stap voor stap de taken zijn uitgewerkt.’ Wearables, zoals digitale brillen ook wel worden genoemd, lenen zich hiervoor uitstekend. ‘Anders dan met een 3D-bril zoals de Oculus Rift waarmee je een virtuele situatie weergeeft, kun je met de HoloLens een virtuele laag toevoegen aan het werkelijke beeld. We noemen dat Augumented Reality. De gebruiker ziet de bestaande situatie met daaroverheen een holografisch beeld. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om bij montage-activiteiten in de bril een werkinstructie te projecteren, een soort handleiding als bij een Ikea- of Legobouwpakket. En we kunnen de bouwplaatsmedewerkers op het juiste moment specifieke informatie aan te bieden. Denk aan extra veiligheidsinstructies op risicovolle plaatsen.’

 

Menselijke factor

‘Het systeem kent op dit moment nog kinderziekten en is nog lang niet perfect’, erkent Van Esch. ‘Toch verwacht ik dat we in de loop van 2017 belangrijke vorderingen zullen maken. Zowel op het gebied van software-ontwikkeling en het inrichten van een juiste workflow, als ten aanzien van praktische zaken. De HoloLens is nu nog lastig te dragen met een helm op, maar daar komen wel oplossingen voor. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Ik had een jaar geleden nog niet kunnen bedenken, dat ik hier nu met een HoloLens op sta. De grootste uitdaging zit in de menselijke factor. De verwachting is dat het 3D-gebouwmodel in de toekomst niet meer hoeft te worden teruggebracht naar traditionele 2D-tekeningen. Zijn we in staat ons aan te passen aan deze ontwikkelingen? Dat zal de praktijk moeten leren, maar in elk geval gaan we er volop voor.’

 

The bricks follow the clicks

BAM wil leidend zijn op het gebied van digitaal bouwen. Het borgen van deze innovaties in de organisatie is een belangrijk aspect van de Strategie 2016 – 2020: The bricks follow the clicks. Van Esch: ‘In deze video zie je een demo met Lego-blokken. Op deze wijze leggen we de basis voor stap voor stap werkinstructies. In de praktijk is het uiteraard de bedoeling dat de persoon die de HoloLens draagt zelf de werkinstructie uitvoert. Wat wij opzetten met Lego-steentjes, kunnen we straks met ‘echte’ bouwprojecten!’

 

 

Toekomst

Voor de toepassing van de HoloLens is veel interesse vanuit de beheer- en onderhoudshoek. Je kunt bijvoorbeeld naar installaties kijken zonder dat een plafond open hoeft. ‘De pilot op Trappenburgh was vooral gebaseerd op de realisatie fase’, vertelt Van Esch. ‘De vraag is nu of en hoe facility management gebruik kan maken van Augmented Reality. We zien volop kansen voor gebouwservices.’

Op dit moment ontwikkelen ze een werkende demo, waarbij de HoloLens objecten in een gebouw ‘herkent’ en relevante (onderhouds)informatie toont. Foto’s geven alvast een impressie van hoe het onze onderhoudsmonteurs over niet al te lange tijd hun werk zullen kunnen uitvoeren.

HoloLens

Als je morgen over een willekeurige bouwplaats loopt, of onze servicemonteurs aan het werk ziet, is de Microsoft Hololens nog geen doorsnee attribuut. Het BIM Center is de mogelijkheden wel volop aan het verkennen. ‘De voordelen zijn evident!’ adus Van Esch.

 

Meer informatie: bimcenter@bam.nl 

Meer lezen over de innovaties die het BIM Center implementeert