BIM-model voor tech-hotel

2 november 2017 - Dit is Werken bij BAM! / Digital construction / Projecten

Midden in Dublin verrijst een hotel voor reizigers met interesse in technologische vernieuwing. 

Hij bouwt het eerste Aloft-hotel in Ierland, maar voor Kieran Ladden is het de tweede vestiging van deze keten die hij als BAM’er op zijn conto mag bijschrijven. Hoe dat kan? Enkele jaren geleden kwam de project manager van BAM Ireland in actie bij de tweede fase van het Al Ain-project van BAM International in Abu Dhabi. ‘Het hotel was onderdeel van dat project.’

Kieran Ladden
Kieran Ladden

 

Terug in zijn geboorteland is Ladden neergestreken in Blackpitts, een stadsdeel in opkomst aan de zuidrand van het centrum van Dublin. Hier opent Aloft - een merknaam van Mariott International – medio 2018 een trendy hotel met 202 kamers, restaurant en bar. Een tweelaagse parkeerkelder biedt plaats aan technische en service-ruimten.

Aloft Hotel Dublin richt zich op reizigers met belangstelling voor technologische vernieuwing. ‘De hotelkamers worden niet geopend met traditionele kaartjes, maar met een smartphone of Apple Watch, waarmee een QR-code wordt gelezen’, zegt Ladden.

Hotel Dublin

 

Historische gevels

‘Voordat we konden beginnen met de bouw van de parkeerkelder hebben we een gemetselde duiker, waardoor de Poddle-rivier stroomt, moeten omleggen. Met prefab-elementen is een nieuwe duiker gebouwd. In de nieuwbouw integreren we de historische gevels van de Tenters Pub en het aangrenzende bedrijfspand, daterend uit 1880. Beide gevels herinneren aan de vele brouwerijen en distilleerderijen die hier waren gevestigd.’

Bij de uitvoering van het project maakt BAM Ireland gebruik van een 3D BIM-model. ‘De uitvoerders kunnen op de bouwplaats, met BIM 360 Field op hun iPad door het model ‘wandelen’. Het BIM-model is zeer compleet, tot en met de bedlampjes aan toe.’ Ladden verwacht het hotel komend voorjaar te voltooien.

Hotel Dublin
De gevels van de Tenters Pub worden in de nieuwbouw opgenomen
 

 

Studentenaccommodatie

Pal naast Aloft Hotel Dublin bouwt BAM Ireland tevens een complex met 296 studentenwoningen. Deze zijn in clusters gegroepeerd rond gemeenschappelijke woonkamers. De begane grond biedt ruimte aan bedrijfsruimten voor startende ondernemers. De appartementen, die medio 2018 klaar zijn voor bewoning, worden gerealiseerd in opdracht van Global Student Accommodation Group.

Voor dezelfde opdrachtgever heeft BAM Ireland aan de overzijde van de straat net een soortgelijk complex met 400 slaapkamers, gegroepeerd in 61 clusters, afgerond. 

Studentaccommodatie DublinHet net voltooide complex met 400 studentenkamers

 

Jimmy O Keefe, projectmanager van het ‘Student Block’: ‘Met deze projecten speelt GSA in op de enorme behoefte aan studentenaccommodatie in Dublin. Van hieruit wandelen de studenten in vijftien minuten naar Trinity College. Bovendien geven de projecten een geweldige impuls aan de ontwikkeling van dit stadsdeel.’