Slim systeem volgt slimme meter

8 mei 2017 - Dit is Werken bij BAM! / Digital construction / Projecten / Techniek

Steeds meer bedrijfsprocessen bij BAM Infra worden ondersteund door applicaties die in eigen huis zijn ontwikkeld door afdeling Informatiemanagement.

In de periode tot 2021 plaatst BAM Infra Energie & Water zo’n 250.000 slimme meters in de regio van Tilburg en Eindhoven. Voor een optimaal proces ontwikkelde afdeling Informatiemanagement van BAM Infra, samen met de eindgebruiker, een minstens zo slim metervolgsysteem.

‘Ons doel is slimme dingen te bedenken, waardoor we de bedrijfsprocessen op een hoger niveau kunnen brengen. Als onderneming zijn we daarmee in staat bij een aanbesteding het verschil te maken’, zegt Jan-Hein van den Brink, projectleider projectbeheersing.

‘We kiezen bewust voor het op maat ontwikkelen van applicaties’, vervolgt Julian Fransen, business analist bij afdeling Informatiemanagement. ‘Daarbij maken we gebruik van het model-gedreven softwareplatform Mendix. Samen met de eindgebruikers zitten we tweewekelijks om tafel om het primaire proces helder te krijgen en in relatief korte tijd een oplossing te ontwikkelen (de zogenoemde Scrum-Agile methodiek). Binnen zes weken was de applicatie gereed, ontwikkeld door onze eigen BAM business consultant Martijn de Wit.’

Die eindgebruikers zijn in dit geval Patrick Tempels, werkvoorbereider slimme meters bij BAM Infra Energie & Water in Den Bosch, en zijn collega Ben van Dooren, hoofduitvoerder slimme meters voor de contracten van Enexis in Brabant en Limburg, en circa dertig monteurs die dagelijks met de slimme meters op pad gaan.
 

Metervolgsysteem
In het magazijn scant Wim van de Valk een lading slimme meters. Op de achtergrond vanaf links Patrick Tempels, Ben van Dooren en Julian Fransen.

 

Betrouwbaar

Van Doorn: ‘Enexis stelde bij het beschikbaar stellen van de meters als voorwaarde dat een betrouwbaar metervolgsysteem (MVS) moet worden toegepast. De eis vanuit de opdrachtgever is dat de meters van ontvangst tot plaatsing te volgen moeten zijn. Daarnaast moet een meter binnen vier weken na levering aan BAM in de woningen zijn geplaatst. Monteurs zijn geneigd de meters te pakken die vooraan liggen in de auto, waardoor andere meters soms te lang blijven liggen.

Dat is ondervangen met de introductie van de applicatie MVS. Hiermee worden alle stappen in het logistieke proces tot het plaatsen van de slimme meters gevolgd. Met het systeem worden de meters gescand bij aflevering in het magazijn. Bij het laden van de bedrijfsbus scant de monteur de meter opnieuw. Op het moment dat de meter in de woning is geplaatst, wordt dit op de iPad gemeld in het systeem van Enexis, dat is gekoppeld aan het metervolgsysteem. Zo hebben we controle op het volledige logistieke proces. We voorkomen dat de voorraad in het magazijn te groot wordt en zorgen ervoor dat de bus van de monteur na twee dagen leeg is.’

 

Metervolgsysteem
Bij de bus van monteur slimme meters Lennert van Rooy worden de meters opnieuw gescand.