Digitaal platform maakt snelle stappen

10 juli 2017 - Dit is Werken bij BAM! / Digital construction

Denk groot, maar begin klein om vervolgens snel op te schalen.

Dat is de weg die BAM Startup bewandelt bij de ontwikkeling van een digitaal bouwplatform. De aanpak leidde dit voorjaar tot een eerste concept voor de renovatie van een keuken.

‘Volgende stap is de renovatie van meer dan vijftig keukens, waarna we badkamer, toilet en installaties toevoegen om vervolgens via het platform een gehele woning te renoveren. In de daarop volgende versies van ons platform willen we een blok woningen realiseren, gevolgd door een complete wijk’, zegt een ambitieuze Rob van Kampen, directeur BAM Startup. ‘We beginnen met de keuken, want dat is een belangrijk onderdeel van een woning. En waar het ons om gaat is hoe een digitaal platform te maken waarin je in dit geval een keukenrenovatie kunt realiseren.’

De startup werd vorig jaar opgericht als onderdeel van de strategie ‘Building the present, creating the future’. Door bouwkundige dienstverlening aan te bieden via een digitaal platform wil BAM de nieuwe activiteitenportefeuille vorm geven.

 

Co-makers   

Voor de ontwikkeling van het digitale platform werkt BAM Startup samen met co-makers IBM, Autodesk, app developer Superbuff afkomstig uit de gaming industrie, Bruynzeel Keukens, Steinfort Glas en Vesteda, een van de grotere commerciële woningbeleggers in Nederland.Digitaal platform BAM Startup

‘Met dit platform zijn we in staat waarde toe te voegen aan het proces én aan het product. Het maakt het mogelijk de volledige levenscyclus van een gebouw te simuleren. Zowel op gebied van duurzaamheid en energiebesparing als ten aanzien van het onderhoud en beheer. Met name voor de opdrachtgever is dat van belang. Daarnaast kan ook het productie- en assemblageproces door middel van 3D-technieken worden nagebootst. Eerst digitaal bouwen voordat de feitelijke en fysieke uitvoering begint. Pas nadat partijen elkaar via het platform een digitale handdruk hebben gegeven, wordt productie en assemblage gestart.’

 

Intelligentie toevoegen

Van Kampen verwacht dat het platform ook een belangrijke rol kan spelen bij het slimmer maken van gebouwen. ‘Via sensortechnologie kunnen we intelligentie toevoegen aan een woning. Zo krijgen bewoners bijvoorbeeld beter inzicht in de energieprestaties van hun woning.’

 

Meer lezen over BAM Startup