Komvormige bekisting technisch hoogstandje

14 juli 2017 - Dit is Werken bij BAM! / Digital construction / Projecten

Ranke stalen vakwerkconstructie weerstaat de druk van de kromming. 

Zowel wat betreft voorbereiding, engineering en productie: het vakmanschap straalt er weer van af bij BAM Materieel in Lelystad, waar een testopstelling van de bijzondere bekisting voor Depot Boijmans Van Beuningen is opgebouwd. BAM Bouw en Techniek is afgelopen voorjaar in Rotterdam – direct naast museum Boijmans van Beuningen – gestart met de bouw van het eerste openbare kunstdepot ter wereld.

Het ontwerp van architectenbureau MVRDV kenmerkt zich door een komvormige structuur met een spiegelend oppervlak. De in twee richtingen gekromde wand van het gebouw wordt tot een hoogte van ruim twaalf meter in het werk gestort. En dat is bepaald geen sinecure, zo blijkt uit de woorden van Sjors Tullemans, constructeur bij BAM Materieel.

‘De dubbele kromming in combinatie met de scherpe hoek van de wand ten opzichte van de vloer maken het een gecompliceerd ontwerp. Ons eerste doel was dit om te zetten naar een werkbare methode. Door het eigen gewicht van het beton heeft de constructie de neiging naar buiten te drukken. Om die druk te weerstaan steunt de bekisting op een ranke stalen vakwerkconstructie. Deze wordt volledig over de volle omtrek van zo’n honderdvijftig meter in twee ringen van zes meter hoog opgebouwd, waarbij 128 vakwerkspanten nodig zijn om de bekisting te ondersteunen. Om zettingen in de constructie op te vangen, kan de bovenste ring worden versteld ten opzichte van de onderste.’

bekisting 3D depot Boijmans
De bekisting is volledig in 3D uitgewerkt. Vanuit het model wordt de computergestuurde houtbewerkingsmachine van BAM Materieel aangestuurd.

 

Zelfverdichtend beton

De wand wordt maximaal vijftig centimeter dik en gestort met een zeer vloeibaar, zelfverdichtend mengsel. Dat stelt extra eisen aan de waterdichtheid van de naden in de bekisting. Marcel Krijt, projectcoördinator bij BAM Materieel: ‘Samen met het uitvoeringsteam hebben we gezocht naar een methode waarbij wordt voorkomen dat tijdens het storten van de wand ontmening van het beton optreedt.’

 

Flexibele stortslangen

‘De oplossing hebben we gevonden’, vervolgt Rik Schepers, projectcoördinator van BAM Bouw en Techniek – Grote Projecten, ‘door in de wapening flexibele stortslangen mee te vlechten. Op deze manier voorkomen we ook beschadigingen van de bekisting. Dat is van belang, want de binnenzijde van de wand blijft in het zicht.’

Inmiddels is er op de bouwlocatie gestart met het opbouwen van de bekisting. 

Team depot Boijmans
Het team van BAM Materieel, verantwoordelijk voor ontwerp, voorbereding en uitvoering van de komvormige bekisting bij de testopstelling.

 

Cobouw publiceerde onlangs eveneens een artikel over dit project, lees meer