WTC Utrecht klimt opnieuw, maar nu fysiek

8 september 2017 - Dit is Werken bij BAM! / Digital construction / Projecten / Bouw / Techniek

Digitaal ‘voorbouwen’ werpt zijn vruchten af.

Bij project WTC Utrecht verheft een groen en oranje kraag zich in rap tempo boven het Jaarbeursplein. De stalen schermen bieden een veilige werkomgeving, zowel voor de medewerkers op hoogte als voor de duizenden passanten rondom de bouwplaats.

World Trade Center Utrecht biedt vanaf begin 2018 ruim 32.000 m2 aan vaste en flexibele kantoorwerkplekken. De slanke toren wordt gerealiseerd in opdracht van CBRE Global Investors. BAM Bouw en Techniek is zowel verantwoordelijk voor het ontwerp als de realisatie. BAM werd bij het ontwerp bijgestaan door AM Real Estate Development, MVSA Architects, ABT Ingenieurs in bouwtechniek, Huygen Installatie Adviseurs en BAM Advies & Engineering.


WTC Utrecht bevindt zich op een postzegellocatie temidden van drukke verkeersstromen

 

‘Alles past netjes’

‘De postzegellocatie in combinatie met de strakke planning maken het een uitdagend project’, zegt Henk Frederiks, bouwplaatsmanager van BAM Bouw en Techniek. ‘In het 3D BIM-model hebben we het gebouw, inclusief vloeren, gevel en technische installaties, eerst volledig digitaal gebouwd en dat werpt zijn vruchten af. De meeste ‘clashes’ zijn daarmee wel voorkomen. Alles past netjes. Vanaf de vierde verdieping is sprake van een sterke repetitie van de plattegrond, alleen de loggia verspringt. Dat betekent dat we vanaf dat punt echt snelheid kunnen maken. Elke acht werkdagen klimmen we een verdieping. De onderste bouwlagen bevatten de entree, het restaurant met vide en een congrescentrum met facilitaire ruimten.’

 

Modulair bouwen

Het ontwerp van de technische installaties was al gereed voordat de bouw startte. Een absolute voorwaarde om deze installaties volgens de principes van modulair bouwen te kunnen realiseren. ‘We volgen de ruwbouw op de voet. Per verdieping bestaat de distributiebaan uit 37 modules, die precies op een vrachtwagen passen. Zo hebben we elke acht dagen een transport’, zegt Ton van Manen, productiemanager van Modulair Ontwikkelen en Bouwen. ‘Het is qua productie veel effectiever. Op de bouwplaats kunnen we volstaan met twee monteurs. Het meeste werk wordt gedaan in de werkplaats in Veenendaal. En dankzij het efficiënte trainsport wordt brandstof bespaard met minder CO2-uitstoot tot gevolg. Dat help mee voor het duurzaamheidskeurmerk BREEAM Excellent.’

 

BREEAM én Well

Behalve BREEAM zal WTC Utrecht – als eerste kantoor in Nederland – het WELL-certificaat verkrijgen. Frederiks: ‘Dit keurmerk richt zich specifiek op een gezonde en plezierige werkomgeving in het gebouw. Het betekent bijvoorbeeld, dat als de gevels zijn gesloten er geen stof mag worden veroorzaakt tijdens onze werkzaamheden.’

Zwarte panelen met daarin chroomkleurige biezen geven de gevel een chique uitstraling.

 

Casco-plus oplevering

Met verlengde werkdagen tot zeven uur ’s avonds verwacht Frederiks dat deze maand het hoogste punt op zeventig meter hoogte wordt bereikt. De casco-plus oplevering (met afwerkvloer en koelplafonds, zonder binnenwanden) is voorzien in februari 2018. 

 

Lees meer over de ontwikkeling van de distributiebaan