Futurium staat bol van toekomst

16 september 2016 - Dit is Werken bij BAM! / Projecten / Bouw / International

BAM Deutschland zet in Berlijn opnieuw de toon op het gebied van duurzaam bouwen. 

In het Huis van de Toekomst een warmtebuffersysteem toegepast dat gebruik maakt van kaarsvet. Eerder paste BAM Deutschland brandstofceltechnoglogie toe in het het nieuwe Duitse ministerie van Onderwijs en onderzoek, een pps-project, dat pal naast de huidige bouwplaats ligt. 

Het Huis van de Toekomst, inmiddels omgedoopt tot Futurium, heeft een vijfhoekige plattegrond en ligt ingeklemd tussen ministerie, S-Bahn en de verkeersweg langs de Spree, de rivier die dwars door Berlijn meandert.

‘Zie het Futurium als een expositie-centrum, dat zich volledig richt op de technologie van de toekomst. In dit reuze-laboratorium kunnen bezoekers, waaronder scholieren en studenten, kennismaken met de nieuwste ontwikkelingen, zoals 3D-printen en robottechnologie’, vertelt Ralf Rykarski, projectleider van BAM Deutschland.

Het project wordt – in opdracht van het Duitse Rijksvastgoedbedrijf – als pps-project gerealiseerd naar een ontwerp van de Berlijnse architect Richter Musikowski. Na oplevering in het voorjaar van 2017 gaat een 28-jarige onderhoudsperiode in. Met de bouw zelf is een bedrag gemoeid van vijftig miljoen euro.

 

Spannende omgeving

Het gebouw telt drie bouwlagen die elk weer zijn onderverdeeld in tussenverdiepingen. In de kelder bevindt zich de Cave. Deze grote kolomvrije zaal is dankzij de in zwart zichtbeton uitgevoerde wanden en de geslepen asfaltvloer grotendeels gehuld in het donker. Speciale lichteffecten maken het een spannende omgeving, waarin allerlei toekomstscenario’s worden gepresenteerd.

 

Latente warmtebuffering

Natuurlijk wordt het gebouw uitgerust met diverse duurzame installaties. Het dak staat vol pv- en zonnepanelen, waarlangs een skywalk wordt aangelegd.

Door middel van betonkernactivering speelt het betonnen skelet van het gebouw een rol bij de opslag van warmte. Tevens wordt een systeem van zogenoemde latente warmtebuffering toegepast. Hierbij worden temperatuurschommelingen in het gebouw opgevangen in een zogenoemd faseovergangsmateriaal – in dit geval paraffine of kaarsvet – dat onder invloed van warmte snel van vast naar vloeistof verandert en omgekeerd. Rykarski: ‘De paraffine bevindt zich in vijf tanks, die verkdeeld over een aantal verdiepingen, naast het centrale trappenhuis staan. Om het proces van stollen en smelten voor de bezoeker zichtbaar te maken, worden deze technisch ruimten afgescheiden met doorzichtige, met paraffine gevulde, wanden.’

En dan zijn er nog de twee enorme ‘energievelden’ van dertig bij vijftien meter. In de glazen voor- en achtergevel zijn rasters van cellen aangebracht, die vanaf de binnenzijde met lasertechnologie worden aangestuurd. Ze dragen niet bij aan de energiehuishouding van het gebouw, maar aan de uitstraling des te meer.

hausderzukunft-deutschland.de   

 

Het projectteam met vanaf links: Steffen Heidenreich, uitvoerder, Volker Engel, hoofduitvoerder, Thomas Witte, uitvoerder, Verena Enderss, stagiaire, en Ralf Rykarski.