BAM herontwikkelt voormalig Telegraafgebouw voor Kroonenberg Groep

6 november 2018 16:43 - BAM Bouw en Techniek bv
BAM herontwikkelt voormalig Telegraafgebouw voor Kroonenberg Groep

Amsterdam, 6 november 2018 – In opdracht van Kroonenberg Groep realiseert BAM Bouw en Techniek de revitalisatie van het voormalige Telegraafgebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal 225 in Amsterdam. Het monumentale drukkerij- en kantoorgebouw uit 1930 is sinds 2016 in eigendom van Kroonenberg Groep. Met de herontwikkeling ontstaat opnieuw een iconisch gebouw dat voorziet in hoogwaardige kantoorruimte en een imposante retailruimte dankzij de koppeling met Kalverstraat 28. In oktober is het hoogste punt bereikt van de nieuwe panoramaverdieping. De oplevering staat gepland voor eind 2019.

Eerder hebben BAM en Kroonenberg Groep onder meer de Kalverpassage in Amsterdam drastisch verbouwd. De herontwikkeling aan de Nieuwezijds Voorburgwal kent dezelfde samenwerkingsvorm: ‘De Ronde Tafel’. Bij deze samenwerking opereren alle partijen op basis van gelijkwaardigheid en zonder hiërarchie in het projectteam. BAM is dan ook vanaf het voorlopig ontwerp van architectenbureau Rijnboutt betrokken bij de revitalisatie van het voormalige Telegraafgebouw.

Na de oplevering medio 2019 voorziet Nieuwezijds Voorburgwal 225 in 7.300 m2 hoogwaardige kantoorruimte over vijf verdiepingen en een inpandige, tweelaagse parkeergarage. Boven in het gebouw wordt een panoramaverdieping gerealiseerd. De kantoorruimte is inmiddels volledig verhuurd aan Guerilla. Op de begane grond ontstaat een retailruimte van 2.700 m2 met een entree aan de Kalverstraat en aan de Nieuwezijds Voorburgwal. De spectaculaire pershal maakt straks deel uit van deze retailruimte en wordt daarvoor in ere hersteld door het verwijderen van de aangebrachte verdiepingsvloer.

Samengevat bestaan de werkzaamheden na het strippen en slopen uit herstellen, vernieuwen en transformeren. BAM herstelt de wintertuin tussen beide panden en reinigt en restaureert het gevelmetselwerk. De winkelgevel aan de Kalverstraat krijgt een entreepui met grootstedelijke allure. De expeditie-entree aan de Nieuwezijds Voorburgwal ondergaat een transformatie naar een grootse, uitnodigende entree voor de kantoorruimte. De belangrijkste constructieve ingrepen betreffen het verwijderen van de eerste verdiepingsvloer in de voormalige pershal, het realiseren van een nieuwe panoramaverdieping en het bouwen van een atrium om beide kantoorruimtes naar elkaar te ontsluiten.

Nadere informatie:

  • Kroonenberg Groep: Olaf Nieuwenhuis;
  • BAM Bouw en Techniek, afdeling communicatie: Lotte Franken.