Gemeentehuis Katwijk klaar voor de toekomst

19 april 2021 16:00 - BAM Bouw en Techniek bv
Gemeentehuis Katwijk klaar voor de toekomst

Bunnik, 19 april 2021 - BAM Bouw en Techniek – Integrale Projecten West heeft Gemeentehuis Katwijk opgeleverd. De publieke balies zijn 6 april als eerste in gebruik genomen: later volgt de kantooromgeving voor activiteitgericht werken.

Door de verbouwing kunnen alle ambtenaren samenwerken in één efficiënt en duurzaam gebouw. Het plein is een aangename plek geworden met daaraan direct en laagdrempelig de transparante toegang tot de publieksbalies. Het door Architecten_Lab doordachte ruimtelijke ontwerp, de vormentaal en het materiaal- en kleurgebruik zorgt voor veel samenhang met het prachtige rijksmonument.

De eerste reacties van bezoekers waren zeer positief: ‘Wat is het een frisse mooie publieksruimte geworden. Ja, echt een mooie lichte ruimte en lekker overzichtelijk ook op deze manier.’

Wethouder Rien Nagtegaal: ‘Het resultaat van de renovatie is een toekomstbestendig gemeentehuis met vijf publieksbalies en een receptiebalie, die zorgen dat alle klanten nu in één ruimte binnen komen. De nieuwe publieksruimte is hiermee overzichtelijk ingericht en biedt een gastvrije ontvangst met een ruime leestafel en vernieuwde wegbewijzering. De publieksruimte is, naast toekomstbestendig, beter bereikbaar en meer dienstverlenend gemaakt.’ Burgemeester Cornelis Visser vult daarbij aan: ‘Het gemeentehuis vervult een belangrijke rol in onze gemeenschap. We hebben met deze verbouwing de buitenkant nauwelijk veranderd maar het gebouw opener en toegankelijker gemaakt voor de inwoners en geschikt gemaakt voor een nieuwe manier van werken.’

Publieksbalies

In de nieuwe situatie zijn de publieksbalies en de receptiebalie verplaatst van de centrale hal naar de aanbouw tegenover het monumentale bouwdeel. Met deze verplaatsing is de publieksruimte, naast toekomstbestendig, beter bereikbaar en toegankelijker gemaakt, voor al onze klanten en bezoekers. De nieuwe hoofdingang is nu zonder hellingbaan of trap te betreden. Voor bezoekers die parkeren in de parkeergarage is het mogelijk om gebruik te maken van de extra ingang nabij de parkeergarage en de fietsonderdoorgang. Bij de fietsonderdoorgang is een signaleringssysteem aangebracht die een signaal afgeeft als er een fietser in aantocht is. Dit vergroot de veiligheid van de oversteek naar de extra entree.

Duurzaam en circulair

BAM heeft in dit project circulaire en duurzame oplossingen toegepast. Waar mogelijk is gekozen voor hoogwaardig hergebruik van bouwmaterialen. Zo zijn in het Gemeentehuis de bestaande plafondplaten, binnen kozijnen en deuren  hergebruikt. Voor de vloerafwerkingen zijn tapijten toegepast die gemaakt zijn uit gerecycled materiaal. Voor de bestrating van de nieuwe en uitgebreide fietsenstalling is de bestrating van het plein gebruikt.

Daarnaast is alle verlichting vervangen door zuinige led-verlichting. Voor de dakafwerking van de fietsenberging is gekozen voor mos sedum. Een duurzame oplossing die het regenwater absorbeert, de omgevingstemperatuur verlaagt en biodiversiteit verhoogt.

Om de afvalstromen op het project zoveel mogelijk te beperken zijn tijdens de sloopwerkzaamheden diverse materialen als restmateriaal elders ingezet.

Inrichting gemeentehuis

De ingebruikname van het gemeentehuis is opgedeeld in drie fases. Het opdelen in fases is noodzakelijk in verband met de huidige corona maatregelen. In de eerste fase worden de publieksruimtes opengesteld. In fase twee worden de overige bouwdelen van het gemeentehuis ingericht en gebruiksklaar gemaakt. Na afronding van deze fase, naar verwachting begin juni, verhuizen de medewerkers met vitale functies van het Heerenhuys naar het gemeentehuis.