BAM Wonen levert 85 verduurzaamde huurwoningen in Alphen aan den Rijn op aan Vesteda

3 mei 2022 09:41 - BAM Wonen bv
Verduurzaamde huurwoningen in Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn, 3 mei 2022 – BAM Wonen heeft in opdracht van Vesteda 85 huurappartementen van het complex aan de Klaverhof in Alphen aan den Rijn verduurzaamd. Dankzij betere isolatie en efficiëntere installaties reduceert het gasverbruik met circa 39.000 m3 per jaar en vermindert de CO2-uitstoot met circa 73.000 kg per jaar. Bewoners ervaren dankzij de verduurzaming meer wooncomfort en een lager energieverbruik. De esthetische upgrade die het complex gelijktijdig onderging, omvatte ook het integreren van zestig permanente vleermuiskasten.

Natuurinclusief verduurzamen

Paul Ingram, specialist Techniek bij Vesteda: ‘Met de geïntegreerde vleermuiskasten in de nieuwe gevel is bij deze renovatie de kans benut om het leefgebied voor de vleermuis te vergroten en te verbeteren. Een mooi voorbeeld van natuurinclusief renoveren.’

Vanaf de Klaverhof is Park Zegersloot met recreatiemeer Zegerplas goed zichtbaar. Het natuurgebied en de omliggende woonwijken huisvesten veel vogels en vleermuizen. In het verlengde van de samenwerkingsovereenkomst tussen Vesteda en Vogelbescherming Nederland heeft BAM Wonen daarom zestig permanente vleermuiskasten aangebracht op de kopgevels. Een deel van de kasten zijn bij oplevering van het verduurzamingsproject al in gebruik genomen. Samen met de bewoners zijn 162 planten geplant in de bakken voor het complex.

Bewonersaanpak tijdens coronapandemie

‘Een groot deel van onze werkzaamheden hebben we uitgevoerd tijdens de coronapandemie en lockdown. Omdat de bewoners – waaronder veel ouderen – thuis waren, hebben we extra aandacht besteed aan een effectieve en veilige planning voor onze werkzaamheden binnen. We zijn trots op het rapportcijfer 8,6 dat we van bewoners voor onze aanpak kregen’, aldus Peter Aleman, projectleider Renovatie Concepten bij BAM Wonen.

Verduurzamingsmaatregelen

Met de verduurzamingsmaatregelen gaan de appartementen van energielabel D naar minimaal label B. Tot de energetische maatregelen behoren het isoleren van de gevelpanelen en de uitkragende (koude) woningvloeren boven galerijen en balkons. Alle woonkamers zijn voorzien van een nieuw (klep)raam met HR++-beglazing en een nieuw ventilatierooster. Het ventilatiesysteem is aangepast en de bestaande ventilatiekanalen zijn gereinigd. Op het dak is een duurzame, collectieve warmtepomp geplaatst die samenwerkt met de bestaande ketels.

Esthetische upgrade

Het complex aan de Klaverhof dateert uit de jaren zeventig. Naar ontwerp van Wenink Holtkamp Architecten kreeg het gebouw een frisse uitstraling door onder meer het schilderen van diverse gevelelementen en het aanbrengen van stucafwerking op de geïsoleerde grindpanelen. Tot slot zijn beide entrees vernieuwd. De lichtere en meer ruimtelijke entrees zijn beter toegankelijk met behulp van nieuwe, automatische schuifdeuren. De deur naar de lifthal kent voortaan een elektrische deurdranger met toegangssysteem. De bestaande postkasten zijn hergebruikt en ruimtelijker gesitueerd.

Nadere informatie: BAM Wonen, afdeling Communicatie, (030) 659 89 44 of communicatie.wonen@bam.com.