Bouwen aan een glazen cocon: stadhuis Alphen

5 augustus 2001 13:27 - BAM Bouw en Techniek bv

Het nieuwe stadhuis in Alphen aan den Rijn lijkt op een abstract spinnenweb van honderden stalen draden gesponnen in een glazen cocon. Binnenkort voltooit HBG Utiliteitsbouw de staalconstructie.

Het is een enorm ingewikkelde constructie. Geen enkele zijde is rond of recht. Alleen de verdiepingsvloeren en de ramen zijn vlak. Het gebouw bestaat uit glooiende en gekantelde vlakken en gebogen gevels, die uit het lood staan. Het is een schitterend mooi ontwerp van architect Erick van Egeraat.

Het project omvat het uit vier verdiepingen tellende stadhuis en een kantoorgebouw van drie verdiepingen. De kantoren worden verhuurd. Daartussen komt het gemeentelijk servicecentrum. Onder de gebouwen ligt een openbare parkeergarage voor 240 auto's.

Na de bouwvak wordt gestart met het aanbrengen van de ruim duizend glaspanelen. De ruiten zijn voorzien van een bomen- en bladprint. Het duurt nog een jaar eer gemeentebestuur en ambtenaren zich huisvesten in hun glazen cocon.

www.alphenaandenrijn.nl