Burgemeester Arjen Gerritsen van De Bilt geeft startsein bouw nieuw Helen Dowling Huis in Bilthoven

26 april 2012 19:31 - BAM Bouw en Techniek - Regio Midden

(Persbericht Helen Dowling Instituut:) Utrecht, 25 april 2012 - Op dinsdagmiddag 24 april gaf burgemeester Arjen Gerritsen van De Bilt samen met directeur dr. Bram Kuiper van het Helen Dowling Instituut (HDI) het officiële startsein voor de bouw van het nieuwe duurzame Helen Dowling Huis in Bilthoven. Zij trokken gezamenlijk met medewerkers en genodigden een groot doek van vijf bij vijf meter omhoog, waardoor op de bouwlocatie vanaf de grond een levensgrote impressie van het nieuwe Helen Dowling Huis verrees.

Voorafgaand aan het startsein voerden enkele aanwezigen kort het woord. Na de verwelkoming door dr. Bram Kuiper (Directeur Helen Dowling Instituut) gaven Bea van Doorn (Lid Cliëntenraad), ir. Jan Dekker (Voorzitter Raad van Toezicht), Arjen Gerritsen (Burgemeester De Bilt) en ir. Nico de Vries (Voorzitter raad van bestuur Koninklijke BAM Groep) hun visie op het nieuwe Helen Dowling Huis.

Aanwinst voor Bilthoven

Zo gaf burgemeester Arjen Gerritsen aan oprecht trots te zijn met de komst van het Helen Dowling Instituut naar Bilthoven: ‘We zien de start van de bouw en de komst van het Helen Dowling Instituut bij Berg en Bosch in een mooi nieuw duurzaam pand als een aanwinst voor onze gemeente. Het is een parel voor de ‘Life Science As’ die loopt van De Uithof in Utrecht naar De Bilt. Het Helen Dowling Instituut begeleidt mensen die te maken krijgen met kanker, zowel patiënten en hun naasten. Dit doen zij niet alleen op een deskundige manier, maar ook met liefde. Wij hopen dan ook op een voorspoedige bouw en een snelle opening van het Helen Dowling Huis in 2013.’

Het nieuwe Helen Dowling Huis

Het HDI is momenteel gevestigd in een complex van barakken in Utrecht. Dit gebouw gaat begin 2013 tegen de vlakte, waarna het HDI moet verhuizen naar het nieuwe pand in Bilthoven. Het Helen Dowling Huis is ontworpen door architectenbureau KOW Uit Den Haag en wordt gerealiseerd door BAM Utiliteitsbouw. De nieuwe locatie bevindt zich in de bossen tussen Bilthoven en Maartensdijk (naast het terrein van Berg en Bosch) aan de Professor Bronkhorstlaan.

Het gebouw bestaat uit een parkeerkelder die zich half onder het maaiveld bevindt. Daarboven bevinden zich twee verdiepingen met kantoor- en therapieruimten. De gevel bestaat volledig uit glas en biedt van binnenuit een schitterende doorkijk op de beboste omgeving. In het gebouw bevindt zich een atrium, waarvan het dak boven het dak van de verdiepingen uitsteekt en overloopt in een deel waar zich de installaties bevinden. Het complete gebouw is voorzien van een groendak, dat goed past in de omgeving en het duurzame karakter van het complex accentueert. Een ander kenmerkend aspect van dit gebouw zijn de verticale buiten zonweringen aan de zonzijden van het gebouw, die niet vlak aan de gevel staan maar iets schuin en daardoor altijd van binnenuit het contact met de omgeving waarborgen. Het HDI streeft ernaar om het nieuwe gebouw te financieren uit fondsen en giften. Mensen kunnen een donatie doen via www.helendowlinghuis.nl. Begin 2013 zal het nieuwe gebouw klaar zijn en zal het Helen Dowling Instituut (HDI) verhuizen van Utrecht naar Bilthoven.

Helen Dowling Instituut in Utrecht

Het Helen Dowling Instituut (HDI) in Utrecht biedt psychische hulp aan mensen met kanker en hun naasten. Daarnaast verrichten we wetenschappelijk onderzoek en bieden we scholing aan zorg- en hulpverleners in de oncologie. Al onze activiteiten zijn erop gericht mensen te helpen de ziekte kanker emotioneel te verwerken.

Nadere informatie: Lisette Stekelenburg, communicatieadviseur, (030) 252 50 30 of communicatie@hdi.nl.

Zie ook www.hdi.nl, www.helendowlinghuis.nl

Dr. Bram Kuiper (Directeur Helen Dowling Instituut) Bea van Doorn (Lid Cliëntenraad), ir. Jan Dekker (Voorzitter Raad van Toezicht), Arjen Gerritsen (Burgemeester De Bilt) en ir. Nico de Vries (Voorzitter raad van bestuur Koninklijke BAM Groep) trokken gezamenlijk met medewerkers een groot doek van vijf bij vijf meter omhoog, waardoor op de bouwlocatie vanaf de grond een levensgrote impressie van het nieuwe Helen Dowling Huis verrees.

Foto’s: HDI/Anna van Kooij.