Op onderzoek in Glasgow

3 november 2005 20:48 - Koninklijke BAM Groep nv

Honderden kranen en duizenden wandcontactdozen stuk voor stuk voorzien van een unieke, ingegraveerde code. Het nieuwe biomedisch en cardiovascular centrum op het terrein van de Universiteit van Glasgow, zit boordevol techniek. En dat gaat natuurlijk verder dan alleen maar kranen en stopcontacten.

De twee gebouwen staan op het uiterste puntje van de campus, dicht op de woonbebouwing van de geliefde wijk West End. De ligging was van invloed gehad op het ontwerp van de gebouwen. In verband met bezwaren vanuit de omgeving is het gebouw verlaagd. Er is één bouwlaag afgegaan. Ter compensatie is een kelderverdieping toegevoegd. Verder is voor de kopgevels van de gebouwen zandsteen toegepast, zoals dat veel voorkomt in West End. Beide gebouwen, via een loopbrug met elkaar verbonden, zijn opgetrokken in beton en niet in staal, zoals in het Verenigd Koninkrijk gangbaar is. Met beton kon een grotere vrije verdiepingshoogte worden gerealiseerd, noodzakelijk vanwege de vele installaties. Bovendien worden minder trillingen doorgegeven en dat is belangrijk vanwege de onderzoeksapparatuur in het gebouw. De gevels zijn ingevuld met glas en panelen van terra cotta.